Fürdőszoba felújítás megtervezése

A fürdőszoba átalakításának, tervezésének első lépése a rendelkezésre álló hely felmérése. Ha már meglévő fürdőszoba korszerűsítését vagy felújítását tervezi, mi az amin változtatni szeretne? Modernizálni szeretné a fürdőszoba megjelenését olyan részletek megváltoztatásával, mint a világítás és a tükrök? Teljes átalakításban gondolkozik? E kérdések megválaszolása révén világosabb képet kap arról, hogy mit vár a felújítástól.

Végezzen összehasonlítást


A fürdőszoba átalakításának kifizetődése gyakran attól függ, a megnövekedett eladási érték szempontjából, hogy a szomszédságában lévő hasonló házak milyen jellegű fürdőszobákkal rendelkeznek. Például, ha a környéken a lakások általánosságban csak egy fürdőszobával rendelkeznek, akkor javíthatja otthona eladási vonzerejét egy második fürdőszoba hozzáadásával.

Mindig előre tervezzen


A fürdőszoba felújításánál meghatározott munkálatok nagyban függnek a jövőbeni terveitől. Ha azt tervezi, hogy az elkövetkező öt-hét évben elköltözik otthonából, jobb megoldás lehet egy olyan projekt, amely a fürdőszobát mainstream ízléshez alakítja. Ha több mint egy évtizedre vagy egész életére tervez, álmai fürdőszobájának kialakítása sokkal kedvezőbb lehet.

Csináljon költségvetést


A fürdőszobai átalakítások költségesek, bizonyosodjon meg arról hogy bölcsen költi el pénzét. Az anyagi lehetőségeihez mérten reális terveket tűzzön ki célul. Jó minőségű alapanyagokba és magas szakértelemrbe invesztálja pénzét. Ne a gyakran használt ezsközök árát faragja le a legnagyobb mértékben - mint például a csaptelepek, szaniterek - , mivel ezeket hosszútávú használatra kell tervezni. A legolcsóbb nem mindig a legjobb megoldás.

Amennyiben kötött a költségvetése tanácsos lehet nem mindent, csak egyes dolgkat kicserélni a fürdőben. Például a burkolat megtartása és szaniterek cseréje útján a költségvetéséhez tudja magát tartani.

A felújítás költségvetésének tervezésénél tanácsos lehet nem várt költségek felmerülésével is számolni. Minden felújítás esetén, különösen a fürdőszoba felújításoknál, érdemes a költségvetés 10-20% mértékéig teret hagyni nem várt munkálatoknak és kiadásoknak.

Egy kisebb szivárgás, legyen az zuhanyzó vagy szaniter, komoly problémákat és felületi károkat okozhat, melyek nem derülnek ki azok elmozdításásig, illetve a burkolatok eltávolításásig. Az ilyen módon károsodott területek, melyek akár egészségügyi veszélyeket is hordozhatnak magukban penészesedés esetén, minden esetben javításra szorulnak új burkolat felvitele előtt.


Másik gyakran előforduló probléma, hogy nem megfelelőek, nem biztonságosak vagy elavultak a huzalozások és vezetékrendszerek. Egy tapasztalt vállakozó képes felmérni ezen faktorok lehetőségét, azonban bizonyosságot csak a munkálatok megkezdése után nyerhetünk.

Tervezze meg a fürdőszoba felújítását

Határozza meg pontosan mit szeretne és keressen fel szakembert
Miután eldöntötte mennyit tud befektetni, érdemes körülnézni, hogy mennyit kell szánnia azokra az anyagokra, berendezési tárgyakra és szolgáltatásokra, amelyeket fel szeretne használni a felújítási projektben. Az anyagköltségek gyorsan megszaporodhatnak, azonban ezek a  költségvetés egy részét teszik ki. Hacsak Ön nem vagy tapasztalt ezermester, úgy egy tapasztalt vállalkozó, szaekmber segítségét kell igénybe vennie a fürdőszobai eszközök felszereléséhez. Például vízvezetékek, szaniterek és csaptelepek.

Ebben az esetben tanácsoa lehet olyan szakértő szerződéses megbízása, aki tapasztalt, bemutatótermet tart, vagy fürdőszoba átalakítás tervezési szolgáltatásokat kínál. Ha meg tudja jeleníteni a projektet, még mielőtt elindul, akkor meghatározhatja a teljes projekttel kapcsolatos elvárásait, és megmutathatja, hogy a különböző designok és elrendezési lehetőségek hogyan mutatnának.

Amennyiben érdekelné a toalett, tusoló, vagy mosdókagyló helyének megváltoztatása, egy megfelelő szakember segtíthet meghatározni az opciókat anyagi lehetőségeihez mérten.

Fürdő felújítási tippek

Álljon készen az esetleges kényelmetlenségekre:
Amennyiben mindennapi használatban lévő fürdőszobát tervez felújítani úgy számolnia kell azzal, hogy nem tudja majd használni azt vagy csak bizonyos részeit rövidebb hosszabb ideig. Legyen türelmes a munkálatok alatt, és keressen alternatív megoldásokat a felújítás idejére amennyiben ez szükséges.

Előzze meg a beázásokat:
Afürdőszoba a mindennapi használatnak és funkciójából fakadóan beázás veszélyének van kitéve. Felújításkor győződjön meg arról, hogy megfelelő szigetelést kapnak a felületek.

Melegítse lábait:
Amennyiben a felújítás alatt tervezi a padló burkolatok cseréjét, meggondolandó a padlófűtés telepítése is. Nem csak a talpainak melegen tartására jó megoldás, de emelheti a felújítás hozzáadott értékét amennyiben valaha elszeretné adni azt.

Gondoljon a tisztításra amikor alapanyagot választ:
Amennyiben tervezi a burkolatok cseréjét, úgy azok kiválasztásakor vegye figyelembe azok tartósságát is. Érzékenebb anyagok, gyakran törékenyebbek is, illetve speciális tisztítószereket is igényelhetnek, sokszor a gyakrabban használt egyszerűbb alapanyagok jobb megoldást biztosíthatnak.

Fókuszáljon a fontos dolgokra:
Azokra az eszközökre melyek gyakran és hosszútávon lesznek hasznélatban - tusolókabin, mosdókagyló, csaptelep - érdemes többet számni a költségvetésből és jobb minőségű elemeket telepíteni. Olyan dekoratív kiegészítőkön, mint a szekrénygombok vagy a világítás lehet olcsóbb, könnyen cserélhető megoldásokat keresni.

Időtálló megoldásokban gondolkodjon:
Egyes esetekben jó ötletnek tűnhet a legújabb trendeknek és formabontó designoknak megfelelően kiallakítani a fürdőjét, azonban sok esetben jobb ötlet a klasszikus, kevésbé megosztó megoldások felé forfulni. Azon megoldások, melyek könnyen divartja múlttá válhatnak csökkenthetik annak kelendőségét újraértékesítés esetén.

A fürdőszobai felújítás szempontjai melyeket érdemes figyelembe venni


Az ön által projekt tartalmazhatja ezen szempontokat vagy néhányat ezek közül, figyeljen pénzének bölcs elköltésére. Ezen lista a teljesség igénye nélkül tartalmazza azon szempontokat melykeet érdemes figyelembe venni, egy gyors útmutató ahhoz hogy megismerkedjen fontos és alapvető részletekkel.

Vessen egy pillantást a lehetőségekre

Mosdókagylók:
Mosdókagyló választásakor végtelennek tűnő kínálattal fog szembesülni a stílusok, anyagok és kiegészítők terén. Néhány kialakítás, mely a Jack és Jill nevet viseli, két mosdókagyló telepítésést jelenti. Új választása esetén az első, hogy megmérjük a rendelkezésre álló helyet. Aranyszabálynak vehetjük, hogy általában minden használatban levő felület előtt 75 cm-es helyet érdemes hagyni a hozzáférhetőség érdekében.

A legtöbb mosdókagyló kétféle megoldásban létezik: komplett mosdórendszerek, amelyek integrált csapteleppel, kifolyóval vagy fogantyúval rendelkeznek. Mosdók, amelyek három lyukú beállítással rendelkeznek, lehetővé téve a saját mosdószerkezet kiválasztását. Ha különféle típusú csaptelepeket fogadó mosdót választ, először azokat válassza ki, hogy megbizonyosodjon arról ezek illeszkednek az új mosdóba.

Attól függően, hogy milyen típusú munkalaphoz telepítik a mosdót, úgy számos felszerelési lehetőség áll rendelkezésére.


Süllyesztett mosdók. Ehhez a mosdóhoz szükség van arra, hogy a munkalap megfelelő méretű vagy egyedi méretű kivágással rendelkezzen, hogy a mosdó pereme a felülethez simuljon.

Beépített mosdókagylók. A süllyesztettel ellentétben itt nincs pereme a mmosdóknak, azonban beépítésre kerülnek a munkalap szintje alá.

Öntvény mosdók. Ezen darabok általában porcelánból készülnek, és nem igényelnek beépítést más felületekbe hiszen saját tartórésszel, általában porcelán lábbal rendelkeznek.

Mosdópultra helyezhető mosdók. Ezen típusú mosdók öbosebbek, kerek formájúak, gömybölyű megoldásokkal. Leginkább kád fromákra hasonlítanak leginkább, és ezen típusú mosdók legygakrabban saját csaptelepekkel együtt vásárolhatóak meg.

Falra szerelhető mosdók. Ezen típusú mosdók jó megoldást jelenthetnek ha kis vagy kisebb hel áll rendelkezésre. Azonban ilyenkor felmerülhetnek plusz munkálatok annak érdekében hogy a vezetékek rejtve, a fal mögött helyezkedjenek el, melyek megnövelhetik költségeiket.

Az ön által választott típus nagyban meghatározza majd, hogy milyen alapanyagokból tud majd választani. Páéldául ha pultra helyezhető mosdót választ úgy sokkal nagyobb a választék az alapanyagokk terén, úgy mit. aporcelán, üveg vagy a réz. Amíg biznyos típusok csak porcelán vagy márvány kivitelben érhetőek el.

Csaptelepek és más fürdőszobai kiegészítők

A fürdőszobai csaptelepek és más kiegészítők cseréje - tusoló fejek, kapaszkodók , fogantyúk- megfelelő és pénztakarékos megoldás lehet a kinézet frissítésére nagy munkálatok helyett. Számos lehetőség van ezen területen anyagok és stílusok választására, nikkel, bronz, réz vagy a króm hatású kiegészítők segítségével. Astílust gondosan kell meghatározni, hiszen egy erőteljes stylus meghatározhtja a fürdőszoba összhatását.

Munkalapok
Ha a fürdőszobai felújítás új munkalapok telepítését is magában foglalja, akkor ki kell választania egy nyertest. Önnek természetesen sokféle lehetősége van. Első körben természetes anyagot, például gránitot vagy márványt, vagy szintetikus anyagot választ, mint például a szintetikus kvarc. A gránit és a márványlapok népszerű választások, amelyek előkelő megjelenést biztosítanak az új fürdőszobában, ám van néhány hátrányuk is. A gránit és a márványlapok gyakran drágábbak és mivel porózusak, a természetes kő munkalapjai érzékenyek lehetnek a foltokra is, ha azokat nem rendszeresen kezelik megfelelően.

Fürdőkádak
Mivel egy új kád beserelésének ideje és költsége túlságosan magas lehet, a legtöbb háztulajdonos ezt jellemzően csak a nagyobb fürdőszobai átalakítások során cseréli le. A kád megjelenésének frissítése néhány kulcsfontosságú részlet megváltoztatásával drasztikusan eredményeket érhetünk el. Például egy új csempe vagy új csaptelep választása sokkal kevesebbbe kerül, mint a teljes egység teljes kicserélése és pont ugynolyan hatást érhetünk el. A meglévő kád újrafestésével elérheti a vadonatúj kád megjelenését, és sokkal kevesebb időt és pénzt fog igénybe venni, mint a kicserélése.

Ha úgy dönt, hogy kicseréli vagy felújítja a meglévő fürdőkádat, úgy tervezze meg a megfelelő költségvetést is. A választott stílustól, mérettől és anyagtól függően maga a kád költsége néhány száz eurótól több ezer euróig terjedhet. Új kád vásárlásakor ne felejtse el a csaptelepek, a berendezés és a felszerelés többletköltségeit sem. A legjobb ezt feladatot egy szakemberre hagyni, mivel a hibás telepítés vízkárosodást vagy penészedést is okozhat.

A hagyományos kádak különféle anyagokból készülnek, beleértve az acél zománc, öntöttvas, akril és üvegszál bevonatot. További egzotikus lehetőségek a kompozit anyagok, a fa és a márvány. A telepítési lehetőségek között szerepelnek a szabadon álló fürdőkádak és a beépíthetőek is.

Az áztató kád mélyebb, mint a hagyományos fürdőkád, lehetővé téve, hogy a fürdőző szinte teljesen belemerüljön a vízbe. Az ajtós kád különösen jó ötlet lehet, ha átalakítja a fürdőszobát, hogy tartalmazzon biztonsági elemeket egy idősebb lakosnak vagy korlátozott mozgásképességű személynek.

Tusolók

Ahogy a fürdőkád esetében is, úgy a fürdőszobai átalakítás esetén egy tusoló modernizálása és átalakítása is nagyobb mumkálatokat igényel. Ha otthoni zuhanyzó felújítását vagy átalakítását tervezi, ne felejtse el, hogy vízvezetékszerelő alkalmazására lehet szükség a csatorna vagy a vízellátó cső bármilyen átalakításához. A zuhanykabinok és -környezetek konfigurációja szinte végtelen, de itt van néhány beállítási lehetőség, amelyekre a fürdőszoba átalakításával gondolkodni kell.

Az egy darabból álló zuhany egységek szinte minden szükséges zuhanykomponenst tartalmaznak - lefolyócsarnok zuhanyfalai, üvegajtó, vízvezeték és szerelvények - mindegyik előrecsomagolt, önálló egységben. Ezek jó terméklehetőségek lehetnek, ha új zuhanyt szeretne telepíteni alapjaiban. Az egy darabból álló konfiguráció lerövidítheti a telepítési hely előkészítésére vagy a meglévő csatorna- vagy ellátóvezetékek újbóli elhelyezésére fordított időt. De ha az egységből víz szivárog vagy összességében romlik, akkor az egyik alkatrész helyett a teljes rendszert kell kicserélnie.

Üvegzuhany ajtókat és kereteket hozzáadhat egy meglévő zuhanykabinhoz vagy kád / zuhanyzó egységhez, hogy új vonzerőt biztosítson, miközben korlátozza a teljes zuhany felújításának szükségességét. Fontos, hogy gondoljon minden opcióra, beleértve a fémkeretek anyagait is, mivel ezek idővel korrodálódhatnak a folyamatos víz és gőz hatása miatt. Előfordulhat, hogy gyakrabban meg kell tisztítania az üveg zuhanyfalakat és az ajtókat, hogy elkerülje a szappan és az ásványi anyagok felhalmozódását.

A szintetikus zuhanyfülkék ugyanolyan egyszerű felszerelési előnyöket kínálnak, mint az egy darabból álló zuhany egységek, a karbantartás pedig nagyon egyszerű. Általában vinilből, műanyagból, akrilból vagy PVC-ből készül, a paneleket fel lehet használni a meglévő lapos falakra, és sokféle mintában és színben kaphatók.

A csempe kínálja a legtöbb dekorációs lehetőséget, amikor új zuhanyzót épít. A csempe porcelánból, gránitból és más kövekből, kerámia anyagokból vagy akár üvegből is készülhet. Hatalmas szín-, méret- és mintázat-választékával a tervezési lehetőségek szinte végtelenek. A legjobb eredmény elérése érdekében béreljen fel tapasztalt, profi szakembert és ne felejtse el, hogy a penészesedés megakadályozása érdekében rendszeresen meg kell tisztítania és megfelelően felhelyezni azt.

Üvegtéglákkal elzárhat egy zuhanyzót a magánélet kedvéért. A mintái eltakarják a formáját másoktól, miközben továbbra is lehetővé teszi, hogy a fény behatoljon és megvilágítsa az elhatárolt tereket. Ha a fürdőszobában egy ablak található a zuhanyzó közelében, akkor az üvegtégla remekül szolgál az elválasztásra és a természetes fény biztosítására egyaránt.

Toalettek

Semmi nem adhat hozzá olyan új funkciókat a fürdőszobához, mint az új WC. Különösen, ha a jelenlegi beállítás elavult vagy nem esztétikus modellt tartalmaz. Bár elsőre csábító lehet, a WC helyének megváltoztatása több költséggel járhat, mint amennyit érdemes rá költeni, mivel jelentős idő és erőfeszítés lenne az új szennyvízcsatorna kialakítása.

Fények és tükrök

A falvilágítást, amely hatékonyan kiküszöböli az árnyékot a tükör mellett, általában lámpatestekkel együtt alkalmazzák. A fali világítás különösen akkor hasznos, ha olyan helyeken alkalmazzuk melyek extra megvilágítást igényelnek. A tükör mindkét oldalára felszerelt lámpák kiegészítő fényt adnak a pipere tevékenységekkor. A tükör fölé felszerelt szalagfények szintén megfelelő, egyenletes fényt biztosítanak ezen folyamatokhoz.

Ezek a lámpák számos modern kivitelben kaphatók. A süllyesztett világítást bárhol elhelyezheti, és ez különösen hasznos az alacsony mennyezetnél. A süllyesztett lámpák lehetnek fényesek vagy halványak, hogy kiemeljék a faldekorációkat.


A fakeretbe épített tükrök meleg és kifinomult hatást adnak, míg az új formájú és művészi csoportokban összerakott tükrök kortárs érzetet kínálnak. Ha kisebb fürdőszobája van, több tükröt is feltehet, hogy a tágabb tér hely illúzióját keltse.

Fürdőszobájának falburkolatának tartósnak kell lennie nedvesség-, hő- és tisztítási követelmények miatt. Sok háztulajdonos a víztaszító tulajdonságaik alapján fényes és félig fényes festéket és vinil tapétát választ. A tapéta divatja gyorsan megváltozik, és nehéz lehet megtalálni a megfelelő tapétát idővel.

Sok fürdőszobában csempézett padló található, tartóssága és vízálló tulajdonságai miatt. Mint minden más csempézési lehetőség, a minták, méretek és textúrák végtelen sorozata közül választhat. Rendszeresen meg kell tisztítania ezeket a padlókat és megfelelően kell szigetelni is, hogy megakadályozzák a penész kialakulását.


A vinil padló és a linóleum padló szintén vízálló, tartós és könnyen tisztítható. Bár lehetséges, hogy van néhány olyan padlóburkolat, amelyet a ház más részein használhatnak, de itt nem megfelelő.

Tippek kivitelező alkalmazására

Világosan határozza meg a kívánt eredményeket:
Mielőtt megkezdené a fürdőszobai átalakító vállalkozókkal való beszélgetést a munkálatokkal kapcsolatban, olvasson felújítási magazinokat, ellenőrizze az anyagot és a termékeket a bemutatótermekben és a kiskereskedelmi üzletekben, és keresse meg az internetet az Ön számára érdekes mintákat vagy anyagokat. Annak meghatározásával, hogy hogyan néz ki a késztermék, a vállalkozó pontosabban becsülheti meg a cél eléréséhez szükséges időt és költségeket.

Beszéljen róla:
Beszéljen szomszédjaival, barátaival és családjval az ő tapasztalataikról.

Erősítse meg a forrásait:
Amikor elkezd beszélni a potenciális vállalkozókkal, kérjen elérhetőséget a legutóbbi projektekből. Próbáljon meg beszélni az ügyfelekkel és megkérdezni őket projektjeikről. Megfelel-e a vállalkozó elvárásainak? Volt-e késés vagy félreértés? Hogyan kezelték az ügyfél által kért változtatásokat?

Szerezzen legalább három írásbeli becslést, amelyek egyértelműen meghatározzák a projektet és az alkalmazott anyagokat. Az írásos becslés segíthet abban, ha valami probléma fordul elő.

Állítson fel költségvetést és kifizetési tervet:
A legtöbb fürdőszoba-átalakítási projekt esetében általában számíthat arra, hogy a projekt teljes értékének körülbelül 10% -át vagy annál többet fizeti be letétként. Soha ne fizessen többet az előleg teljes projektköltségének egyharmadánál. Vegye figyelembe, hogy különösen a fürdőszoba átalakításánál a vállalkozók gyakran rejtett problémákat találnak. További 10–20 százalék hozzáadása az átépítési költségvetéshez segíthet csökkenteni az ilyen típusú problémákat.

Ne gondolja, hogy a szerződés minden igényt kielégít. Ismerje meg a szerződés részleteit, valamint azt, hogy miként kezelik a változásokat a kivitelezés alatt. Ellenőrizze, hogy szerződése tartalmaz-e zálogjog-mentességet, amely fedezi a projekten dolgozó összes alvállalkozó fizetését. Soha ne írjon alá üres szerződést.

Mielőtt a végső kifizetést a vállalkozónak elvégzi, győződjön meg arról, hogy a munka az Ön megelégedése szerint készült el. Készítsen listát, amelyen végig tudnak haladni az ellenőrzés folyamán illetve ellenőrizni, hogy a tételes listában szereplő alapanyagok és eszközök telepítésre kerültek. Jó ökölszabály, ha meghatározzuk ezeknek a tételeknek a költségeit, megduplázzuk azt és visszatartjuk ezt az összeget a végső kifizetésből, amíg a vállalkozó igazolja a lista alapján a felhasználásukat.

Készüljön a kellemetlenségekre:
Ez az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott, de kritikus szempont. Hogyan változtatja meg a projekt az ön rutinját, különösen a fürdőszobában? Hol tárolják az anyagokat? Mennyi a munkaidő a személyzet számára?